Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler (Kısa Özet)

Denetleyici ve Düzenleyici Sistem

Vücudumuzdaki tüm sistemlerin çalışmasını düzenleyen, birbiriyle uyumlu ve sorunsuz olarak çalışmasını sağlayan ve çalışmasını denetleyen sisteme denetleyici ve düzenleyici istem denir. Denetleyici ve düzenleyici sistem, sinir sistemi ve iç salgı bezlerinden oluşur.

Sinir Sistemi

Sinir sistemimiz vücudumuzdan ve çevreden aldığı bilgileri değerlendirir, bunlara uygun cevaplar oluşturur, böylece vücudumuzun düzenli ve uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlar.

Sinir sistemi merkezi sinir sistemi ve çevresel sinir sistemi olmak üzere iki bölümden oluşur.

 

6.Sınıf Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler Konu Anlatımı - fenbilim.net

Merkezi Sinir Sistemi
 

Beyin: Öğrenme,hayal kurma,hafıza merkezidir ve kan basıncını ve vücut sıcaklığını ayarlamaktan sorumludur.Ayrıca 5 duyu organının yönetim merkezidir.

Beyincik: Denge merkezidir.

Omuirlik Soğanı: İsteğimiz dışında çalışan iç organların çalışmasını kontrol eder.Diğer adı Hayat Düğümüdür.

Omurilik: Refleks merkezidir.

 

Çevresel Sinir Sistemi:

 

Vücudu ağ gibi saran sinirlerden oluşur. Merkezi sinir sistemi ve vücut organları arasındaki sinirsel iletimi sağlar. Çevresel sinir sistemi, beyin ve omuriliği diğer organlara bağlayan sinirlerden oluşur. Beyin, baştaki duyu organlarına, kaslara ve iç salgı bezlerine sinirler aracılığı ile bağlanır.

 

 

İç Salgı Bezleri:

İç salgı bezlerimiz, denetleme ve düzenleme görevlerini hormon adı verilen özel salgılar üreterek yerine getirir. İç salgı bezlerinin ürettiği hormonlar, görevlerini düzenleyecekleri organlara kan yoluyla taşınır. Hormonlar büyüme, gelişme, üreme, kandaki mineral ve şeker dengesini sağlama gibi görevleri yapar.

 

Hipofiz Bezi: Büyüme hormonu salgılar.Hipofiz bezinden salgılanan hormonlar iç salgı bezlerinin çalışmasını düzenler, büyümeyi sağlar, iç salgı bezleri ve sinir sistemi arasındaki uyumu sağlar.

Tiroit Bezi: Tiroksin hormonu salgılar.Tiroksin hormonu vücudumuzdaki kimyasal olayları (metabolizma), büyüme ve gelişmeyi düzenler.

Pankreas: İnsülin ve glugakon hormonu salgılar.İnsülin hormonu, kandaki şeker miktarı yükseldiğinde şekeri normal değere düşürür, glukagon hormonu kandaki şeker miktarı düştüğünde şekeri normal değere çıkarır.

Böbreüstü Bezleri: Adrenalin hormonu salgılar.

İnsülin hormonu, kandaki şeker miktarı yükseldiğinde şekeri normal değere düşürür, glukagon hormonu kandaki şeker miktarı düştüğünde şekeri normal değere çıkarır.

Eşeysel Bezler: Erkeklere ve dişilere özgü hormonlar salgılar.Bu hormonlar erkekler ve dişilerin kendilerine has bazı özellikler kazanmasını sağlar.

 

 

6.Sınıf 6.Ünite Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler geniş konu anlatımının PDF biçiminde tamamına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://www.hadifene.com/6unite-vucudumuzdaki-sistemler---denetleyici-ve-duzenleyici-sistemler#google_vignette

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paylaş